onsdag 29 februari 2012

Nordiskläsutmaning - Danmark


När jag tänkte läsa Intet av Janne Teller tänkte jag förena nytta med nöje. Jag tänkte både läsa en ungdomsbokför att bredda mig som högstadielärare i svenska och dessutom delta in den nordiska läsutmaningen som ordnas av Dantes bibliotek.
Efter att jag läst halva boken, Intet, insåg jag att jag inte kommer att använda den i min undervisning. Handlingen är att en kille i klass 7A Pierre Anthon  bestämmer sig för att  hoppa av skolan och sätta sig i ett plommonträd och kasta kärnor från de uppätna plommonen  på sina klasskamrater då allt i livet ändå är betydelselöst. För att motbevisa Pierre Anthon samlar klasskamraterna ihop en hög med föremål som de anser har betydelse. För att samla sin sakerna av betydelse använder klasskamraterna något gränsöverskridande metoder och konsekvenserna blir långt ifrån  vad klasskamraterna i 7A hade väntat sig.   Det värsta blev att Pierre Anthon fick rätt att det som betyder något egentligen inte har någon betydelse.
Trots  att boken var bra och det filosofiska resonemanget kring olika betydelser i livet var fyndigt är detta en bok jag inte kommer att sätta i händerna på mina högstadieeleverna då metoderna klasskamraterna i boken använder för att hitta dess betydelse är alltför kontroversiella och att jag knappt kan stå för dem i en eventuell bokdiskussion.
Är det någon som läst något av Janne Teller, som för mig var en ny bekantskap?

lördag 25 februari 2012

Sportlovsläsning

En veckas ledighet med skidåkning och läsning på programmet. Dessvärre kom inte mina adlibrisbeställda reaböcker före sportlovet som jag hade hoppats på. Istället har jag plockat ihop en liten hög att läsa som jag ska ha med mig i bagaget. Internettäckningen är inte perfekt i fjällvärlden så det blir nog inte så mycket bloggande och skrivande av inlägg för min det den närmaste veckan. Men jag är tillbaka om en vecka med recensioner och annat.


Kerstin Ekman - Grand final i skojarbranschen
Yoko Ogawa - En gåtfull vänskap
Magnus Florin - Ränderna
Janne Teller - Intet

fredag 24 februari 2012

Nu är det min tur

Det verkar som alla och då menar jag ALLA har läst Grand final i skojarbranschen. Bland kolleger, vänner och bokbloggare pratas det och skrivs om Grand final i skojarbranschen. Det mest intressanta är att alla tycker att det är en helt enastående bra bok.
Nu är det min tur. I helgen ska jag läsa Grand final. Förväntningarna är skyhöga när det gäller berättelsen och det språkliga.
Har ni läst Grand final och vad tycker ni?

onsdag 22 februari 2012

En recension från Booked.nu

Från Booked har jag fått boken Blått blod av Lars Ragnar Forssberg att recensera.
Blått blod har undertiteln En saga i kunglig miljö och varje kapitel börjar med en kort beskrivnings av kapitlet som följer.
Statsministern har precis förlorat valet och är inte så ledsen för det utan han smider andra planer att komma tillbaka till makten på ett annat sätt. Nämligen att bli hovmarskalk till kungen.
Det här är en samhällssatir och ingen inom den politiska världen går fri. Här skärskådas alla kungen som en motorkung, drottningen som skrattar högt trots alla sina lyft. Vi har gymkungen som träffar sin prinsessa trots att kungen och drottningen hellre velat se sin dotter gifta sig med någon mer adlig än en gyminstruktör från Ockelbo.
Blått blod är på sina håll väldigt rolig och träffsäker men elakheterna och fördummandet av både politiker och kungahuset blir ibland för mycket och övertydligt.

tisdag 21 februari 2012

Falling man - Don DeLillo

Apropå författare man inte har läst men länge varit nyfiken på så har jag nu äntligen läst min första Don DeLillo.
Att han ofta omnämns  i Nobelprissammanhang gör ju honom ännu mer intressent. Han är en sådan där författare som man borde läsa om inte annat för att känna till honom och kunna säga att man har läst något av honom.
Ja och nu är det gjort Falling man har jag läst.
Den utspelar sig i New York precis efter tornens fall den 11 september 2001. Keith är huvudpersonen och när han upptäckt att han precis har överlevt tornens fall går han hem till sin före detta fru Liliane och flyttar tillbaka till henne och sonen Justine.
Keith är kanske inte en drömman att vara gift med. Enligt Lilianes mamma Nina, en dominant och bestämd dam, är Keith bara intresserad av kortspel och bergsklättring och har inga andra intressen. Liliane som är mer intellektuellt lagd har skrivargrupper för människor med alzheimer där personerna som deltar i grupper skriver och berättar om deras upplevelser av 11 september.
Boken är som en frusen bild över chocken som förlamande en hel stad efter det som hände 11 september. Människorna rör sig knappt medan hjärnan tänker och arbetar febrilt för att försöka förstå, med tillbaka blickar sidor blickar och framåtblickar.
Trots att boken är skriven på ett vackert språk snudd på poetiskt är handlingen lite av stakato. Den hoppar från Keiths tankar till Lilian och sedan till Lilians mamma fram och tillbaka och det är svårt att hänga med.

måndag 20 februari 2012

Bokreatips

Denna vecka är det tips på böcker från bokrean som Lyran efterfrågar i Tematrio.


Ur den beställning som jag har lagt in på Bokus plockar jag fram dessa tre.

Joyce Carol Oates - Dagbok 1973 -82
Jag tycker om att läsa dagböcker och jag tycker för det mesta om Joyce Carol Oate.

Jag är bröderna Walker - Jan Kjaerstad
Kjaerstad är en författare jag tycker om så jag slog till på den här boken som jag inte har läst.

Michail - Panait Istrati
Det är ju rumänskt på bokmässan 2013 och jag kan alldeles för lite om rumänska författare. Lyckligtvis hittade jag den här boken på rean tack vare  hanneles bokparadis

söndag 19 februari 2012

Vilka arbetsrutiner har en författare?

I dagens understreckare i Svenska Dagbladet skriver Anders Sundelin om arbetsrutiner som författare har.
Litteraturtidskriften The Paris Reviews har sammantställt författarintervjuer med bl a Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marques. Joan Didion, George Simenon, James Baldwin.
Författarna delar med sig av sina skrivartips. Några isolerar sig helt från omvärlden för att skriva  medan t ex Bashevis Singer inte tycker  att det gör något om han blir störd. Joyce Carol Oates har skrivit om en novell 17 gånger innan hon blev nöjd.
En intressant artikel om författares förhållande till skrivande. Läs hela artikeln här

lördag 18 februari 2012

Drömhjärta - Cecilia Samartin

Cecilia Samartin som själv är exilkuban skriver i Drömhjärta om hur Fidel Castro som skoningslös diktator tvingade många kubaner att lämna landet på 60-talet. Många flyktingar riskerade sina liv när de i små båtar som inte var gjorda för havsfärd tog sig  till Miami över de hajrika vattnet.
Berättarjaget i Drömhjärta är Nora som växer upp under 50-talets Kuba då Batista var landets ledare. Trots mångas missnöje över hur Batista styrde landet blev det ännu värre då Castro tog över maketen 1961.
Noras kusin och tillika bästa kompis Alice är oskiljaktiga och är jämt tillsammans när det är små. De leker och upptäcker världen och skyddar varandra mot de vuxna.
Nora och hennes familj lämnar Kuba då Castro tar över makten för att bosätta sig i Kalifornien medan Alice blir kvar på Kuba. Noras familj etableras sig snabbt och problemfritt  i USA . De lär sig språket, får jobb och skaffar sig utbildning.
Trots avståndet har Nora och Alice genom brev ständigt kontakt med varandra. Alice brev vittnar om ett Kuba i fattigdom och med svårigheter att skaffa och köpa livets viktigaste förnödenheter så som bröd, kött, tvål och annat.
Breven visar kontrasten mellan USA:s välfärd och att leva i ett land där man kan välja och tillgången på varor och konsumtionen är obegränsad och Castros kommunistiska fattigdom där människor är förtryckta av regimen för sina åsikter och kampen för att överleva.
Boken som är uppdelat i tre delar, Kuba innan Castro - USA - Kuba under Castros tid är utan tvekan en spännande bok och jag drivs av att veta hur det kommer att gå för huvudpersonerna vars öde är både tragiskt och gripande. Dessvärre har Cecilia Samartin inte lyckats göra karaktärerna levande utan framställs i plattityder och med klicher; " Han ser skönheten i mitt hjärta" "Jag har älskat honom sedan första dagen" "Jag såg in i hennes vackra bruna ögon" "De tropiska himlarna lever i hans ögon" osv osv osv Man blir nästan tokig av alla mitt livs novell klicherna som sänker trovärdigheten i boken.
För att fånga miljön har Cecilia Samartin inte heller lyckats helt fullt ut då beskrivningarna av ön mer ser ut som vykort från ett turistparadis med vackra solnedgångar.



I helgen läser jag

Efter en veckas både bloggtorka och bristande lästid hoppas jag nu åter vara på banan igen. Veckan som gått har mest upptagits av att förbereda lektioner och att påbörja mastodont arbetet med att rätta nationella prov i svenska. Väldigt tidsödande faktiskt.
I helgen tänker jag mestadels försöka ta mig tid och njuta av lite lästid.
Boken jag kommer att ha framför mig är När natten faller - Michael Cunningham. Han som skrev Timmarna som också sedan blev film.
När natten faller, så långt som jag har hunnit, handlar om en New York familj, han gallerist och hon ... vet ej faktiskt. Det har varit gifta i 40 år. Det går på museum och trosar runt på olika gator i New York. Plötsligt dyker en person upp som ändrar det lugna och till synes fridfulla.
Ja den är bra... en utförligare recension kommer om några dagar.
Har någon läst den?

onsdag 15 februari 2012

Varför läsa klassikerna?

Ja, det frågar sig Italo Calvino vars bok Varför läsa klassikerna? jag lånat hem från biblioteket.
Boken börjar med några definitioner på vad en klassiker är; En bok "Jag läser om..." och aldrig "Jag läser".
Varför läsa klassikerna är en essäsamling och bland rubrikerna finner jag författare som Stendhal, Balzac, Tolstsoy, Mark Twain m fl nämnas.
Snabbt inser jag att den här boken inte  bör  lånas, den bör man äga. Jag tror att det är en bok att läsa långsamt, begrunda och gå tillbaka till och läsa om.  En bok jag läser med pennan i handen.
Ja den måste jag bara ha.

måndag 13 februari 2012

Bokrean är snart här

Bokreakataloger väller in i brevlådan och jag läser och prickar för vad jag vill köps.
Till min förvåning hittar jag inte speciellt mycket oläst som jag vill läsa. Jag tycker till och med att i de kataloger jag har bläddrat igenom känns utbudet lite tunnt.

De böcker som jag prickar för i min önskelista är:

Joyce Carol Oates, Dagbok
Ibsen, Pjäser
Birgitta Stenberg, Eldar och is
Niklas Rådström, Månens anförvant

Har ni något reafynd att rekommendera?

torsdag 9 februari 2012

Framförhållning till bokmässan 2013

Idag läser jag i min dagstidning att rumänsk litteratur står i fokus på bokmässan 2013. Min kännedom om rumänska författare är inte så omfattande. Det jag har läst är mig veterligen bara Herta Müller och Ioana Parvulescu.
Jag känner till Mircea Cartarescu men ännu ej läst något av honom. Han tillhör dock de författare som jag gärna vill läsa. På min önskelista står hans Dagbok högt.
Fler författare från Rumänien känner jag inte till. Det kanske är bra med lite framförhållning och läsa  och ta reda på några fler inför nästa års bokmässa.

Känner ni till några författare från Rumänien?

onsdag 8 februari 2012

Lauren Oliver

Från Bonnier Carlsen hämtade jag från posten Resten får du ta reda på själv - Lauren Oliver.
Samantha har allt; en perfekt pojkvän, fina vänner och  på väg till en bra utbildning. Men just den dagen som skulle blir ännu mer perfekt visade sig vara hennes sista. Men hon får en chans till.

Jag har inte börjat läsa boken ännu och den känns inte som en bok som jag i första hand väljer men av de amerikanska recensionerna jag har kikat på har boken blivit väldigt lovprisat.
Tja varför inte... man måste ju ibland gå utanför sina trygghetzoner i läsandet. Eller hur?
Recension kommer.

Nytt nummer

Igår när jag kom hem sent efter en väldigt lång arbetsdag hade min man lagt det nya numret av Vi läser på min huvudkudde. Trots att timmen var sen och jag egentligen ville somna direkt kunde jag inte låta blir att ögna igenom det nya numret av Vi läser.
Intressant reportage om Joan Didion. Visserligen figurerar hon lite varstans just nu i samband med sin nya bok Blå skymning som jag absolut vill läsa.
Mängder med boktips och ett reportage om Percy Barnevik som tydligen har 5 kilometer böcker. Vem slår det? Han kanske har en bostad där så många kilometer böcker får plats.

söndag 5 februari 2012

Natt utan ängel - Anna Jakobsson Lund

I Natt utan ängel av Anna Jakobsson Lund möts Åsa och Björn på en skrivarkurs. Det är sommar och skrivarkkursen äger rum  i en vackert belägen trakt någonstans i mellansverige.
Björn är några år äldre än Åsa ganska många till och med. Det är inte så att omedelbar kärlek uppstår mellan dem. Nej det här är inte en sådan roman om kärlek och svek och sådant. Här möter vi två sargade själar som likt magneter dras till varandra. I mötet dem emellan och i dialogen släpper de ut lite och man förstår att livet farit illa med dem.
Några månader senare, på jullovet återses de hos Björn som bor i norra Sverige. Det är bitande kallt. Åsa bor i Stockholm där hon studerar till lärare. Det är inget enkelt möte, men här möter också Åsa Björns förflutna. När det i byns snabbköp möter en före detta flickvän till Björn vecklas hela hans liv upp som vittnar både om svår uppväxt och alkoholproblem.
När Björn börjar berätta om sitt liv börjar också Åsa berätta om sitt.
Det här är en bok om att våga släppa in en främmande person innanför huden och vad som händer om man berättar och avslöjar för mycket, om sårbarhet och mod. En bok som väcker tanken kring identitet och vem man är bakom sin fasad och sina roller och vad händer om man tappar allt.
Men när bådas masker har fallit och de avslöjar sina mörka sidor finns det ingen hejd på de klickeartade uttryck för att få bekräftelse av varandra. Inte kan man väl vara värd att älskas av den andre för att man inte är tillräckligt god och så vidare. Just de partierna kanske var lite överflödiga då budskapet tydligt gått fram hur dåligt de i själen kände sig.
Anna Jakobsson Lund skriver enkelt, lättsmält och träffsäkert. Det finns ett driv genom hela berättelsen som gör att man vill veta hur det ska går för huvudpersonerna.
Natt utan ängel är Anna Jakobsson Lunds debutroman och jag ser fram emot att läsa fler böcker av henne.

Recensionsexemplar

lördag 4 februari 2012

En författare jag länge velat läsa

Nu har jag äntligen tagit tag i Don DeLillo en författare som det talas om i nobelpris sammanhang och liknande. Jag har trott eller fått för mig att jag inte skulle gilla honom att han absolut inte är min typ av författare.
Till nästa gång i min bokcirkel har vi valt att läsa Falling man av Don DeLillo så nu har jag blivit tvungen att läsa honom.
Genast vid inledningskapitlen undrar jag varför jag inte försökt att läsa något av honom tidigare. Nobelprisnomineringarna borde vara ett tillräckligt skäl till att åtminstone titta på en bok av Don DeLillo och läsa baksidetexten för att se om det är något av intresse. Men nej det har jag inte gjort.
Jag har i alla fall börjat på Falling man och den lovar gott både berättargreppet, språket, gestaltningen och handllingen.

Huvudpersonen kommer dammig och med röklukt och har precis räddats från att hastigt och brutalt dödas av de två tornen som  den 11 september 2001   föll och samtidigt som han är medveten om att han lever vecklas hans liv ut....
Hur är er relation till Don DeLillo?

torsdag 2 februari 2012

James Joyce i nyöversättning

Jag har sagt att jag ska läsa James Joyce Odysseus  när jag är pensionär. Jag är ännu inte där. Men nu har boken kommit ut i nyöversättning av Erik Andersson och han har tagit tillbaka originaltiteln Ulysses.
Jag gick till min bokhylla och plockade ner min egen olästa Odysseus. Här kan vi prata om riktiga hyllvärmare. När jag öppnar boken läser jag att min mamma har skrivit God Jul 1979 på första sidan. Ett gulnat bokmärke ligger på sid 25. Längre kom jag inte då 1979.
Jag lyssnade på ett radioprogram där översättaren intervjuades och samtalade om sin översättning. Han har levt och lidigt och till slut överlevt 4 år med James Joyce.
När jag fick boken minns jag att jag påbörjade den men gav upp ganska snart. Jag kanske är redo nu. Någon har sagt att Ulysses är den bok som alla känner till men få har läst den.

Har någon läst Ulysses eller funderat på att göra det?

onsdag 1 februari 2012

Idag har jag klickat hem en liten hög med böcker

Nu är köpstoppet tillfälligt slut. Jag har ett bra läsflöde och hyllvärmarna ligger högt upp i läshögen och jag avverkar den  ena efter den  andra. Därför tyckte jag att jag kunde köpa en ny lite hög med böcker.



The falling man - Don Delillo
En dåres försvarstal - August Strindberg
Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
Plattform - Michel Houllebecq
Huset vid moskén - Kader Abdolah
På spaning efter den tid som flytt - Marcel Proust